Forum studentów Informatyki Zaocznej na Uniwersytecie Opolskim
Witam , pytanie do posiadaczy duzzzych telewizorow lcd badz plazma
co jest lepsze i dlaczego ?
czym sie rozni hd ready od full hd ?
rozgladam sie za telewizorkiem ktory ladnie wyswietli filmy blue ray oraz ladnie bedzie przetwarzal obraz z playstation 3
najlepiej 42 cale
Nie jestem posiadaczem takiego tv. Jednak trochę poczytałem o tym
Dla Ciebie byłby lepszy full HD, jednak jeśli masz zamiar oglądać zwykłą telewizje (tj. nie w HD czy Full HD), to lepsze okazuje się zwykłe HD, gdyż przy Full HD jest wtedy gorszy obraz. Dobrze, żeby był wyposażony w protokół HDCP, bo wtedy będziesz mógł się naprawdę nacieszyć pełną jakością obrazu. Jeśli chodzi o plazmę tj. z nią jeden problem, że nie nadaje się do oglądania obrazów statycznych. Podobno (mimo, że producenci sobie zastrzegają, że tak nie ma) zdarza się, że na plazmie lubi wypalać się logo najczęściej oglądanego kanału TV. Jednak jest to rzadkość. Jeśli chodzi o LCD to jednym z problemów jest, to że z reguły są one podświetlane jarzeniówkami, które po ok. 5 latach lubią się trochę wypalić przez co obraz jest gorszy. Najlepiej jak byłby podświetlany diodami.
Problem co wybrać jest fajnie opisany NEXT w numerze z kwietnia 2008. Jak chcesz mogę Ci na zajęcia podrzucić tą gazetę
Andrzej napisał:
Nie jestem posiadaczem takiego tv. Jednak trochę poczytałem o tym
Dla Ciebie byłby lepszy full HD, jednak jeśli masz zamiar oglądać zwykłą telewizje (tj. nie w HD czy Full HD), to lepsze okazuje się zwykłe HD, gdyż przy Full HD jest wtedy gorszy obraz. Dobrze, żeby był wyposażony w protokół HDCP, bo wtedy będziesz mógł się naprawdę nacieszyć pełną jakością obrazu. Jeśli chodzi o plazmę tj. z nią jeden problem, że nie nadaje się do oglądania obrazów statycznych. Podobno (mimo, że producenci sobie zastrzegają, że tak nie ma) zdarza się, że na plazmie lubi wypalać się logo najczęściej oglądanego kanału TV. Jednak jest to rzadkość. Jeśli chodzi o LCD to jednym z problemów jest, to że z reguły są one podświetlane jarzeniówkami, które po ok. 5 latach lubią się trochę wypalić przez co obraz jest gorszy. Najlepiej jak byłby podświetlany diodami.
Problem co wybrać jest fajnie opisany NEXT w numerze z kwietnia 2008. Jak chcesz mogę Ci na zajęcia podrzucić tą gazetę
ta gazetka sie przyda jednak dalej nie znam konkretnej roznicy pomiedzy full hd a ready hd
w gruncie bardziej chodzi mi o jakos z playstation 3 niz o telewizje pod tym katem staram sie patrzyc
Jeżeli kupujesz duuuży TV - to szczerze mówiąc raczej patrz na te z wyższej półki. Ja 3 lata temu kupiłem LCD 40" samsunga. Nie jest to niestety full hd, ale wtedy jeszcze takich nie sprzedawali. Jedyną jego wadą, jest to, że moim zdaniem troszkę "piszczy" ale inni mówią, że tego nie słyszą, więc może to tylko moje prywatne halo.
W tańszych telewizorach zastosowane tunery itp są naprawdę kiepskiej jakości. Jeśli chodzi o grę na Play3 pewnie nie będzie widać wielkiej różnicy, ale telewizor służy też do oglądania ;P przynajmniej czasami Najlepiej podejdź do jakiegoś wielkiego sklepu wystawowego (czyt Media ;P) i poproś kogoś, żeby ci włączył jakiś tańszy i jakiś droższy tego samego rozmiaru obok siebie oceń organoleptycznie
(zrozumiesz o czym mówię) Pozdrawiam!
anubiss napisał:
Jeżeli kupujesz duuuży TV - to szczerze mówiąc raczej patrz na te z wyższej półki. Ja 3 lata temu kupiłem LCD 40" samsunga. Nie jest to niestety full hd, ale wtedy jeszcze takich nie sprzedawali. Jedyną jego wadą, jest to, że moim zdaniem troszkę "piszczy" ale inni mówią, że tego nie słyszą, więc może to tylko moje prywatne halo.
W tańszych telewizorach zastosowane tunery itp są naprawdę kiepskiej jakości. Jeśli chodzi o grę na Play3 pewnie nie będzie widać wielkiej różnicy, ale telewizor służy też do oglądania ;P przynajmniej czasamiNajlepiej podejdź do jakiegoś wielkiego sklepu wystawowego (czyt Media ;P) i poproś kogoś, żeby ci włączył jakiś tańszy i jakiś droższy tego samego rozmiaru obok siebie oceń organoleptycznie
(zrozumiesz o czym mówię) Pozdrawiam!
to co mowisz nie zawsze jest prawda
gdybym ci pokazal 3 telewizory z zaslonieta cena i marka to penwie nie wiedzialbys ktory z nich kosztuje wiecej a ktory mniej =)
no ale bede patrzyl tak jak mowil andrezj za full hd
w sklepie rtv tez mi poradzili z full hd
edit I KUPILEM !! 42 CALOWEGO PHILLIPSA
WYPAS SPRZECIK